Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner hoge-raad
Banner Radboud Universiteit
Banner Maverick
Banner hoge-raad
Banner Radboud Universiteit
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202502


Maandblad februari 2025

Ars Aequi februari 2025

Weeg gebruik van AI in de rechtszaal op een goudschaaltje

L.D. Grutters, K. Haex

In juli 2024 werd het expliciete gebruik van ChatGPT door een kantonrechter voornamelijk met argwaan ontvangen. De kantonrechter bediende zich van dit artificial-intelligence-systeem (AI-systeem) zonder transparant en controleerbaar te laten zien hoe het was gebruikt en ogenschijnlijk zonder te reflecteren op de potentiële risico’s. In dit redactioneel bespreken wij enkele kansen en problemen bij het gebruik van AI in de rechtspraak, met een aanbeveling ten aanzien van verantwoorde implementatie van AI in het rechtsstelsel.

Opinie | Redactioneel
februari 2025
AA20250091

Een toevallige fiscalist

S.J.C. Hemels

Post thumbnail Hoogleraar en staatsraad Sigrid Hemels vertelt in deze blauwe pagina’s waarom en op welk moment zij de bewuste keuze heeft gemaakt om zich te verdiepen in het belastingrecht. Inspirerende docenten en toeval hebben daarbij een grote rol gespeeld.

Blauwe pagina's | Eerste kennismaking
februari 2025
AA20250092

Zuckerbergs Zoo: van kattenfilmpjes tot chaos? Juristen als rechtbreiende zookeepers!

L.A.G.M. van der Geld

Wat kunnen juristen in een wereld waarin ‘fake it, till you make it’ behalve een motto ook een verdienmodel is? Dat lees je in deze column van Lucienne van der Geld.

Opinie | Column
februari 2025
AA20250107

Een inkomstenbelasting van 100%

W.R. Kooiman

Post thumbnail Nederland lijkt een progressief belastingstelsel te hebben, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat de belastingdruk niet hoger wordt naarmate het inkomen stijgt. Sterker nog, al zou Nederland 100% inkomstenbelasting heffen, dan nog kan zich het merkwaardige effect voordoen dat belastingheffing de vermogensongelijkheid vergroot in plaats van verkleint.

Opinie | Amuse
februari 2025
AA20250094

Academierechtspraak

F.A.J. van der Ven

Post thumbnail Vandaag de dag bestaan de voorrechten van studenten alleen nog uit de van overheidswege verstrekte beurs en OV-kaart, verder zijn zij gelijkgesteld aan de ‘gewone’ burgers. In de 17e en 18e eeuw stonden studenten in zekere zin buiten de burgermaatschappij. Dat had zo zijn voordelen. Zo hoefden studenten bijvoorbeeld geen belasting op wijn en bier te betalen en genoten zij het privilege van een eigen rechtbank. Wat dat forum academicum voor hen betekende wordt duidelijk in dit artikel.

Verdieping | Verdiepend artikel
februari 2025
AA20250097

Regulering van finfluencen: over een lappendeken van regels die al het nodige afdekt

Y. Diamant

Post thumbnail Grote kans dat jij wel eens een finfluencer op sociale media voorbij hebt zien komen. Op dit moment is er nauwelijks specifieke wet- en regelgeving voor finfluencen. Toch is er een scala aan regels dat van toepassing (kan) zijn op activiteiten die finfluencers ontplooien. Dit artikel beschrijft die regels en gaat in op de vraag of finfluencen verder gereguleerd zou moeten worden.

Verdieping | Verdiepend artikel
februari 2025
AA20250113

Naar een rentmeestervennootschap?

H. Koster

Post thumbnail In deze bijdrage gaat de auteur in op de vraag of er een specifieke regeling voor de rentmeestervennootschap dient te komen mede naar aanleiding van de aangenomen motie van de Tweede Kamerleden Sneller en Zeedijk om een voorstel voor een rentmeestervennootschap uit te werken.

Opinie | Opiniërend artikel
februari 2025
AA20250108

Is kwijtschelding van problematische schulden een recht of een gunst?

R.M. Wibier

Hoge Raad 20 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1913

Annotaties en wetgeving | Annotatie
februari 2025
AA20250122

Beuningse martelmoord

A.J.M. Nuytinck

Hoge Raad 6 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1797 (mrs. M.V. Polak, C.E. du Perron, F.J.P. Lock, F.R. Salomons en G.C. Makkink; A-G mr. T. Hartlief) Erfrecht. Onwaardigheid (art. 4:3 lid 1 aanhef en onder a BW). Is man die zijn vrouw opzettelijk om het leven heeft gebracht en door strafrechter volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard, onwaardig om van haar te erven? Omstandigheden op grond waarvan het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat man aanspraak heeft op nalatenschap van zijn vrouw (art. 6:2 lid 2 BW)?

Annotaties en wetgeving | Annotatie
februari 2025
AA20250129

Constitutionele toetsing in tijden van populisme: het Indonesische Constitutioneel Hof

A.W. Bedner

Post thumbnail De meeste landen kennen een vorm van constitutionele toetsing, vaak ingevoerd tijdens de democratiseringsgolf van de jaren 90. Inmiddels staat constitutionele toetsing in veel van die landen nu onder druk of is zelfs volledig onder controle van de regering gebracht. Deze bijdrage bespreekt hoe het Indonesische Constitutioneel Hof er tot nu toe in is geslaagd om iets van zijn onafhankelijkheid te behouden en welke factoren dat mogelijk hebben gemaakt.

Rode draad | Buiten Westen
februari 2025
AA20250138

Vredes maken

J.M. Barendrecht

Post thumbnail Rechtvaardige overeenstemming. Dat is waar iedere jurist aan kan werken, voldoening uit kan halen en aan kan verdienen. Zo ontstaan de oplossingen die burgers van juristen nodig hebben. Maar vredemakende procedures zijn een publiek goed. De overheid of goede doelen zullen dus voluit in de vredesfabriek moeten investeren. Dan kan de aftakeling van recht en democratie misschien nog worden gestopt. Dat is de kern van de afscheidsrede waarmee Maurits Barendrecht zijn hoogleraarschap Innovatie van rechtssystemen afsloot en die hij voor Ars Aequi nog wat verder uitwerkt.

Perspectief | Perspectiefartikel
februari 2025
AA20250154

Een herijking van de rechtenopleidingen is nodig

Een reactie op ‘Van hbo naar wo en weer terug’ van Rob van Gestel & Rens Koenraad

T. van den Berge, L.Q. van der Geest, G. Kuiper, H.J.L.M. van de Luijtgaarden

In deze bijdrage bespreken we, als reactie op het eerder verschenen artikel van Koenraad en Van Gestel in Ars Aequi, de staat en toekomst van het hoger juridisch onderwijs. We stellen een herschikking van het hoger juridisch onderwijs voor: een hbo-/wo-opleiding in hybride vorm met een grote praktijkgerichte kern, met een kleine academische uitstroom in de vorm van verschillende master-specialisaties.

Opinie | Reactie/nawoord
februari 2025
AA20250147

Naschrift bij voorgaande reactie. Een herijking van rechtenopleidingen is nodig, maar een hybride hbo-/wo-opleiding juist niet!

R.A.J. van Gestel, L.M. Koenraad

Wij danken Van der Geest, Van den Berge, Van de Luijtgaarden en Kuiper voor hun uitgebreide reactie op ons artikel ‘Van hbo naar wo en weer terug’. Dit puntsgewijze naschrift is bedoeld om enkele mogelijke misverstanden weg te nemen en om aan te geven dat wij weinig zien in hun voorstel voor een hybride hbo-/wo-rechtenopleiding dat ons juist voorkomt als het slechtste van twee werelden.

Opinie | Reactie/nawoord
februari 2025
AA20250151

John

K.A.M. van Vught

De voordelen van rechtspersoonlijkheid worden vaak bezongen, de duistere kanten blijven meestal onderbelicht, zo lijkt het. De rechtspersoon is noodzakelijk, maar geen heilig instituut: we mogen hem wel vaker wegdenken, zo legt Koen van Vught uit in deze column.

Perspectief | Column
februari 2025
AA20250153

Minister van Staat

Met status én met mist omgeven

E.J. Govaers

Op 17 april 2024 verdedigde Evert-Jan Govaers als buitenpromovendus aan de Universiteit Leiden zijn proefschrift Ministers van Staat. Onbekend en bemind; van podium naar de coulissen? De aanleiding voor zijn onderzoek was de benoeming in 2018 van enkele Ministers van Staat en de in verband hiermee gerezen nieuwsgierigheid naar dit bijzondere ministerschap. In deze bijdrage licht hij enkele van de onderwerpen uit zijn onderzoek specifiek uit. In het dagelijks leven is Govaers werkzaam als senior rechter in de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
februari 2025
AA20250161