Smart contracts. Je recht halen zonder rechter

Lezing en gesprek met jurist André Janssen en rechtsfilosoof Laura Davies

Datum en tijd:
17 mei 2022 20:00 - 21:30 uur

Locatie:
Radboud Universiteit

Collegezalencomplex

Mercatorpad 1

Nijmegen

Je auto niet meer kunnen starten als je je verzekering niet hebt betaald. Of direct geld op je rekening gestort krijgen als je vlucht vertraging heeft. Smart contracts maken het mogelijk om juridische overeenkomsten direct uit te voeren, zonder dat een rechter dit hoeft af te dwingen. Wat betekent deze directe manier van handhaven voor het recht en de samenleving? Kom luisteren naar jurist André Janssen en rechtsfilosoof Laura Davies.

Geen toekomstmuziek

Het gebruiken van slimme contracten is geen verre toekomstmuziek meer. Een Amerikaans autoleasebedrijf gebruikt al een automatisch slot bij een betalingsachterstand en de Duitse overheid wilt luchtvaartmaatschappijen verplichten om door smart contracts geld bij vertraging direct terug te betalen. En vergaande toepassingen zijn denkbaar, zoals het automatisch afsluiten van je huurwoning bij een huurachterstand.

Geautomatiseerde contracten

In 1997 sprak jurist en computerwetenschapper Nick Szabo al over online gedistribueerde smart contracts. Met de verdere ontwikkeling van blockchaintechnologie is het nu mogelijk om juridische overeenkomsten te automatiseren. Hoe werken deze geautomatiseerde contracten? En zijn ze rechtsgeldig? Jurist André Janssen vertelt wat de positieve kant is van een directe, en honderd procent, handhaving van het recht, maar ook wat de gevolgen zijn als de toepassing ervan vooral uitwerkt in het voordeel van bedrijven in plaats van het individu. Wat als de technologie vooral wordt gebruikt door bedrijven om hun recht te halen bij consumenten?

Menselijke maat

Na zijn lezing gaat André Janssen in gesprek met Laura Davies over de gevolgen van slimme contracten voor de menselijke maat en uitzonderingsposities. Hoe zit het met de menselijke kant van geautomatiseerd recht? Hoe wordt in slimme contracten bijvoorbeeld omgegaan met begrippen als ‘redelijkheid’ en ‘billijkheid’? Wat gebeurt er als we de menselijke maat uit de vergelijking halen? Hoe gaan we dan om met de uitzonderingen die soms noodzakelijk zijn voor een rechtvaardig oordeel? En anderzijds: maakt kunstmatige intelligentie niet juist een onpartijdig en onafhankelijk oordeel mogelijk?

Na afloop is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Kosten: Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis
Aanmelding: https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/inschrijvingen/2022/17-05-22-smart-contracts-recht-halen-rechter/
Meer informatie: https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2022/smart-contracts-recht-halen-rechter-lezing-gesprek/