NJCM-seminar

Noodtoestand in Nederland. Over de mensenrechtelijke implicaties van een noodtoestand

Datum en tijd:
21 maart 2019 19:00 - 21:00 uur

Locatie:
Campus Den Haag

Wijnhaven, zaal 3.46

Turfmarkt 99

2511 DP Den Haag

De aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, in Parijs op 13 november 2015 en de mislukte couppoging op 15 juli 2016 in Turkije staan in onze geheugens gegrift. Kort na deze gebeurtenissen werd door de regeringen van deze landen de noodtoestand afgekondigd met ingrijpende beperkingen van de mensenrechten tot gevolg, en zelden voor de beoogde ‘noodperiode’. Zo duurt de noodtoestand na ‘9/11’ in de VS nog steeds voort.
Dat geeft te denken over de gevolgen van een eventuele noodtoestand in Nederland. Want, hoe werkt een noodtoestand in de praktijk? Wat voegt het toe aan reeds geldende anti-terrorismewetgeving? En, hoe beschermen we mensenrechten ten tijde van een noodtoestand?
Om deze en andere vragen te beantwoorden heeft het NJCM deskundigen uitgenodigd voor een debat op 21 maart aanstaande in Den Haag. Hoogleraar René Foqué van de Katholieke Universiteit Leuven zal de discussie inleiden met een rechtsfilosofische beschouwing over de noodtoestand. Journalist Marijn Kruk deelt zijn ervaringen over de noodtoestand in Frankrijk. Meer sprekers volgen.

Kosten: geen, behalve voor advocaten die PO-punten willen behalen, dan kost deelname € 125
PO-punten: 2. Advocaten dienen zelf te beoordelen of de inhoud van het seminar hun vakbekwaamheid ten goede komt en aldus opleidingspunten oplevert. Het NJCM verstrekt een bewijs van deelname.
Aanmelden: njcm@law.leiden​univ.nl
Meer informatie: https://njcm.nl/​seminar-noodtoestand-in-nederland/